Kryptoměny Bitcoin a DeFi - Pacalt, Tomáš; Brada, Jaroslav, 1964-; Blahová, Naďa, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem diplomové práce je komplexní analýza technologie blockchain a decentralizovaných finančních služeb (DeFi). Práce se zaměřuje na vývoj a analýzu klíčových konceptů, které formují tento rychle se rozvíjející sektor finančního průmyslu. V úvodní části práce autor seznamuje čtenáře se základními vlastnostmi blockchainu. Následuje zaměření na problematiku Etherea a smart kontraktů, zároveň popisuje oracles a jejich stěžejní roli v celém DeFi. Další část práce je věnována stablecoinům a rizikům, která jsou s jejich použitím spojena. Autor zde podrobně analyzuje jednotlivé stablecoiny, které mají systémový význam, a racionálně popisuje rizika, jimž se může uživatel při jejich používání vystavit. Následuje rozbor historie a rizik jak centralizovaných, tak decentralizovaných burz. Autor nenechává bez povšimnutí další zásadní sektory DeFi, jako jsou decentralizované půjčky a zápůjčky, syntetická aktiva, liquid staking, yield, pojištění a RWA. Závěrem práce poskytuje podrobný popis rizik spojených s DeFi.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses