Komparace DPH a sales tax - Bolek, Štěpán (2024)
Diplomová práce porovnává daň z přidané hodnoty a sales tax (daň z prodeje), tedy dvě daně, které se označují jako univerzální daně ze spotřeby. Hlavní cíl práce je ověřit existenci tzv. spontánního harmonizačního efektu u sazeb DPH v EU a sales tax v USA. První část diplomové práce popisuje fungování a mechanismus DPH na příkladu České republiky a sales tax v USA. V druhé části budou obě daně porovnány prostřednictvím vybraných makroekonomických ukazatelů, kterými jsou, daňová kvóta, daňový výnos a den daňové svobody. Třetí kapitola je založena na kvalitativní analýze obou daní a zodpovězení výzkumných otázek: Ve kterém systému jsou plátci daně méně zatíženi administrativními činnostmi a kolik stojí výběr a odvod daně? Jak dochází k přesunu daňové zátěže při změně sazeb? Který systém je náchylnější k zneužití? Nakonec byla provedena konvergenční analýza za pomocí variačního koeficientu pro základní sazby DPH v EU a kombinované (státní a místní) sazby sales tax v USA. Z výsledků analýzy plyne, že v obou systémech docházelo mezi lety 1980 a 2023 ke spontánnímu harmonizačnímu efektu. V EU probíhalo sbližování sazeb ve sledovaném období rychleji, než tomu bylo v USA.