Návrh manažerských výsledovek a analýza ziskovosti společnosti Jídlo bez práce s.r.o. - Havlová, Kateřina (2023)
Bakalářská práce je zaměřena na vytvoření vhodné podoby manažerských výsledovek a analýzu ziskovosti pro podnik poskytující cateringové služby, který manažerské účetnictví nikdy nevedl. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části jsou popsány různé způsoby pojetí nákladů v manažerském účetnictví. Dále jsou uvedeny různé podoby tvorby manažerských výsledovek a je vymezen pojem kalkulace a marže. Praktická část se nejprve věnuje představení výrobního podniku poskytujícího cateringové služby, následně se zaměřuje na způsob členění nákladů a návrh podoby manažerské výsledovky na bázi prodaných výkonů. V závěru práce je analyzována ziskovost prodávaných jídel, rovněž jsou zhodnoceny nedostatky a jsou uvedena doporučení k případnému zlepšení.