Analýza dopadu pandemie COVID-19 na hospodaření bank v Srbsku - Drezgić, Marko; Dvořák, Petr, 1960-; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tématem této diplomové práce je analýza dopadu pandemie COVID-19 na hospodaření bank v Srbsku. První kapitola nejdříve popisuje bankovní systém v Srbsku a jeho rozvoj. Pandemie COVID-19 výrazně zasáhla finanční sektor mnoha států. Struktura bankovního trhu je nesmírně důležitým faktorem ve vývoji každé země, proto toto odvětví hraje klíčovou roli v blahobytu ekonomiky země. Slabý bankovní sektor nejen, že ohrožuje dlouhodobou udržitelnost ekonomiky, ale může být také motorem finanční krize, která může vést k hospodářské krizi. Srbský bankovní sektor prošel v posledních letech významnými změnami. Banky měly obtížný úkol získat důvěru občanů a ekonomiky během předchozích 15 let. Vzhledem k tomu, že Srbsko jako stát je málokdy prozkoumaná země a díky své historie téměř nikdy není zapojena do nějakého vědeckého výzkumu, druhá kapitola bude popisovat všeobecné makroekonomické ukazatele, abychom lepše pochopili ekonomicky obrázek Srbska. Následně třetí a čtvrtá kapitola, se bude zabývat vyhodnocení bankovního sektoru Srbska, opatřením, které zavedla Národní Banka a jejich všeobecní dopad na hospodářský výsledek bank. Ve poslední kapitole se podíváme na stupeň digitalizace bank před a po pandemie COVID-19. Cílem práce je přispět k lepšímu pochopení dopadu pandemie koronaviru na srbský bankovní sektor a rovněž upozornit na současný stav bankovního sektoru v Srbsku. Závěrem je, že pandemie koronaviru ovlivnila srbský bankovní sektor.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses