Účetní a daňové souvislosti přeměn uskutečněných v České republice - Sobotková, Jitka (2023)
Diplomová práce je zaměřena na téma přeměn obchodních společností, jejichž počet s každým rokem roste. V první části práce jsou uvedeny právní, účetní a daňové souvislosti přeměn. Praktická část se zabývá analýzou vzorku obsahujícím 178 přeměn uskutečněných v České republice během roku 2018. Zjištěné výsledky především o fúzích a rozděleních jsou interpretovány z různých hledisek jako zastoupené typy přeměn, počet zúčastněných společností, volba rozhodného dne a přecenění jmění. Následně jsou vymezeny možné daňové motivy přeměn a popsány konkrétní transakce.