Redistribuční dopady sociálního systému dávek a daní – srovnání ČR a Dánska - Nováček, Jiří; Klazar, Stanislav, 1974-; Kubátová, Květa, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na redistribuční dopady sociálních dávek a daní v České republice a v Dánsku. Hlavním cílem práce je charakterizovat systémy sociálních dávek v těchto státech a porovnat redistribuční efekty sociálních dávek a daní. Dále se práce zabývá tím, jestli se v minulosti změnila míra nerovnosti příjmů v obou zemích a případně co bylo příčinou této změny. Dalším vedlejším cílem je zjištění, jestli se změnila míra výdajů na sociální ochranu. V teoretické části jsou představeny metody měření nerovnosti příjmů, sociální politiky a další základní pojmy. Dále jsou popsány systémy sociálního zabezpečení v obou zemích V poslední části práce je provedeno porovnání sociálních dávek a jejich redistribučních dopadů v obou zemích, srovnání konstrukčních prvků u daně z příjmu, komparace výdajů na sociální ochranu a vývoj nerovnosti příjmů.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses