Příčiny a porovnání daňových mezer daně z přidané hodnoty v EU - Křivánek, Martin (2023)
Tato diplomová práce si dává za cíl nalézt příčiny vzniku daňové mezery u daně z přidané hodnoty a na základě nalezených příčin identifikovat oblasti, kterými by se měla více zabývat vláda České republiky tak, aby došlo ke zmenšení této mezery. K nalezení příčin je použita vícenásobná lineární regresní analýza. V práci je stručně popsán systém daně z přidané hodnoty. Dále je rozebrána studie od společnosti CASE, která se touto problematikou každoročně zabývá. Z výsledků regresní analýzy vyšlo několik statisticky významných proměnných. Ukázalo se, že čím jednodušší a přehlednější systém ať už výpočtu nebo výběru daně z přidané hodnoty, tím menší je daňová mezera. Na základě dalšího porovnávání hodnot těchto proměnných mezi Českou republikou a dalšími státy bylo odhaleno, že by se Česká republika měla snažit zjednodušit daňový systém a zároveň se i více zaměřit na vnímání korupce ve společnosti.