Účetnictví nestátního zdravotnického zařízení na příkladu konkrétní společnosti - Šoškolová, Viktorie (2023)
Tato diplomová práce se věnuje specifickým oblastem účetnictví nestátního zdravotnického zařízení se zaměřením na dialyzační péči. Teoretická část popisuje podmínky založení soukromého zdravotního zařízení, volbu právní formy podnikání a nutnost splnění specifických právních podmínek pro podnikání v oboru zdravotnictví. Jsou vysvětleny smluvní vztahy se zdravotními pojišťovnami, detailně popsáno vyúčtování a úhrada zdravotní péče. Dále je tato problematika rozebrána v praktické části v podmínkách společnosti B. Braun Avitum, s.r.o., poskytující dialyzační služby, s důrazem na účetní případy typické pro zdravotnický sektor.