Analýza IPO na vybraných evropských burzách cenných papírů - Dlabola, Josef; Musílek, Petr, 1965-; Vasyliev, Dmytro; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této diplomové práce je představení prvotní veřejné nabídky akcií, jakožto způsobu financování rozvoje podniků a zároveň analýza vývoje kurzu čtyř vybraných titulů na významných evropských burzách, přičemž tituly jsou omezeny na společnosti z technologického sektoru. Mezi zvolené burzy patří britská London Stock Exchange, panevropská burza Euronext, německá Deutsche Börse a polská Giełda Papierów Wartościowych. Z časového hlediska se zaměřím na období mezi lety 2011 a 2021. Práce je rozdělena do tří kapitol s tím, že první dvě kapitoly jsou čistě teoretické. V první kapitole je charakterizováno financování akciových společností se zaměřením na prvotní veřejnou nabídku akcií. V druhé kapitole je následně detailně popsán proces IPO. Třetí kapitola je více praktického rázu, kdy v první polovině jsou představeny jednotlivé burzy a vývoj jejich hlavního indexu. V druhé polovině je samotná analýza vývoje kurzu vybraných titulů. Vývoj kurzu je sledován v časových úsecích jednoho dne, týdne, měsíce, čtvrtletí, pololetí a roku od počátku obchodování. Vývoj je následně porovnán s vývojem příslušného indexu.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses