Propopulační opatření jako možný nástroj k budoucímu vyššímu výběru daní - Barešová, Anna; Arltová, Markéta, 1970-; Šantora, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se věnuje tématu propopulační a rodinné politiky a rodinným opatřením zavedeným napříč státy Evropské unie. Smysl propopulační politiky spočívá v korigování vývoje obyvatelstva prostřednictvím zavádění určitých opatření, která mají působit na vybrané demografické proměnné, mezi něž patří i úhrnná plodnost. Propopulační politika zaměřená na zvýšení úhrnné plodnosti může být jednou z cest vedoucích k následnému nárůstu daňových výnosů. Cílem této diplomové práce je identifikovat, zda vybraná propopulační opatření ve státech EU15 a EU13 mají vliv na úhrnnou plodnost či nikoliv. Vícenásobná lineární regrese byla vybrána jako vhodná metoda pro zpracování kvantitativní analýzy. Práce zkoumá vliv celkem dvanácti vysvětlujících proměnných, z nichž čtyři jsou kvantitativní a zbývajících osm jsou tzv. dummy proměnné. Dle výsledků provedené analýzy úhrnnou plodnost ovlivňují celkem tři vysvětlující proměnné ve státech EU15, kterými jsou podíl žen pracujících na částečný úvazek ve věku od 25 do 64 let, rodičovská dovolená a přídavek na dítě. Rodičovská dovolená je současně jediná proměnná, která ovlivňuje úhrnnou plodnost v EU13.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses