Cenné papíry podle českých účetních předpisů - Kohoutek, Tadeáš (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá účetními jednotkami vykazující cenné papíry podle českých účetních předpisů. Cílem této práce je odpovědět na výzkumné otázky, jaké cenné papíry účetní jednotky vykazují, jak je oceňují, jaké mají motivy k držbě těchto cenných papírů a zda se tyto motivy liší od motivů individuálního racionálně uvažujícího investora. Analýza dat byla provedena na vzorku 100 vybraných účetních jednotek. Výsledky ukázaly, že nejvíce vykazované cenné papíry jsou papíry zakládající majetkovou účast, držené za účelem propojení vlastnické struktury s jinými společnostmi, nejčastěji ve vztahu mateřská a dceřiná společnost.