Vliv ekologického zdanění na produkci skleníkových plynů ve státech Evropské unie - Hlaváč, Jan; Slintáková, Barbora; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se věnuje vlivu ekologických daní na produkci skleníkových plynů v zemích Evropské Unie. První část si klade za cíl souhrnně pojmout problematiku globálního oteplování a možnosti a nástroje států, které lze využít při boji proti zvyšování průměrné teploty Země. V druhé části se práce věnuje rozdělení daní, identifikaci jejich různých forem použití v rámci enviromentálních politik a představení současného stavu poznání vlivu ekologického zdanění na životní prostředí. V další části je představen panelový model využitý v ekonometrické analýze a data použitá pro analýzu. Výsledky analýzy a diskuse práci uzavírají. Cílem práce je analyzovat vliv daní vlivu daňového zatížení na množství emitovaných skleníkových plynů v zemích Evropské Unie. Zjišťuji, že předpokládaný negativní vliv model nepotvrdil. S každým 1 eurem daně na člověka ročně vzroste o 3 kg na jedince roční produkce ekvivalentů CO2, avšak sledovaná trendová složka obsahující posun názorů na globální oteplování a přijatelnost nákladu ekologických daní snižuje ročně produkci o 207 kg na člověka.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses