Aplikace ESG principů v českém bankovním sektoru - Ringelhánová, Lenka (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá aplikací ESG principů v českém bankovním sektoru. Cílem této práce je seznámení s pojmem ESG a jeho samotná aplikace v bankovním sektoru se zaměřením na výpočet financovaných emisí poskytovaných bankovních produktů a služeb. V první části se práce zabývá definicí ESG s jeho jednotlivými složkami, taxonomii EU a dohodami přijatými v rámci environmentálních problémů. Dále je zde popsán přístup bank k řízení ESG se zaměřením na aktuální přístup bank v ČR. Značná část bakalářské práce se zabývá měřením uhlíkové stopy ve společností s definicí jednotlivých rozsahů emisí. Poslední část práce se zaměřuje na měření uhlíkové stopy v bankovních institucích, zejména se zaměřením na výpočet financovaných emisí bankami v rozsahu 3 downstream emisí.