Blockchain jako nový nástroj v ekonomice - Zhguleva, Alina (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem a analýzou potenciálu technologie blockchain pro zlepšení efektivity, bezpečnosti a rozvoje různých sektorů ekonomiky. V teoretické části této práce byly prezentovány hlavní aspekty blockchainu, včetně jeho struktury a principů fungování. To umožnilo získat úplný přehled o technologii a jejím ekonomickém potenciálu. V praktické části práce byla analyzována různá odvětví ekonomiky, ve kterých se již blockchain využívá. Na konkrétních příkladech firem byly vyhodnoceny různé způsoby využití blockchainu v podnikatelských aktivitách. V důsledku analýzy bylo zjištěno, že každá z uvažovaných firem po implementaci blockchainu zvýšila svou tržní kapitalizaci. To potvrzuje efektivitu a praktickou hodnotu technologie blockchain v ekonomice. Ve výsledku práce potvrzuje, že blockchain má významný potenciál pro uplatnění v různých sektorech ekonomiky. Může zlepšit efektivitu a zabezpečení a také vytvořit nové obchodní příležitosti.