Teoretické a praktické aspekty cenových bublin a jejich aplikace na Dot-com bublině - Minarčík, Jakub; Šímová, Kateřina; Koderová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá cenovými bublinami. Nejdříve představuje různé teorie týkající se vzniku cenových bublin, následně je sledován průběh, kdy jsou popsány jednotlivé fáze cenové bubliny. Posléze se práce zaobírá dopady způsobené tvorbou a prasknutím cenových bublin. Dále se práce věnuje metodám identifikace cenových bublin, důraz je však kladen zejména na trendové křivky a poměrové ukazatele. Cílem práce je aplikace těchto teoretických poznatků na konkrétní Dot-com bublinu, která je obsažena v poslední části práce. Je zjištěno, že nejlépe z představených metod identifikace dokázalo přítomnost cenové bubliny odhalit P/E ratio. Dle ostatních metod pak nebylo možno jednoznačně rozhodnout či v identifikaci selhaly.
Vedoucí práce: Kateřina Šímová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses