Ekonomické sankce jako nástroj zahraniční politiky - Šteg, Jakub (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem role ekonomických sankcí jakožto nástrojem zahraniční politiky. Práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické sekci je věnován prostor základním definicím, druhům sankcí a způsobům jejich implementace. Je zde nastíněna konstrukce sankcí, úvod do sankční historie a různé způsoby měření jejich úspěšnosti. Praktická část obsahuje analýzu vlivu sankcí na základní ekonomické indikátory: HDP, index lidského rozvoje a inflaci. Pozorovaný vzorek se skládá z 10 zemí sankcionovaných OSN a Ruska. Dále jsou v práci detailněji popsány sankční systémy uvalené na Irák a Rusko. Prezentované výsledky z první části svědčí o značné nejasnosti ohledně hodnocení efektivity a výkladu užití ekonomických sankcí celkově. Praktická část potvrzuje výraznější vliv na ekonomické indikátory pouze v případě středně těžkých až těžkých sankcí. Zároveň potvrzuje šetrnost cílenějších sankcí vůči civilnímu obyvatelstvu.