Specifika převodních cen v daňových kontrolách - Cink, Tomáš (2023)
Diplomová práce se věnuje specifikům převodních cen v daňové kontrole. Hlavním cílem práce je analyzovat rozsudky Nejvyššího správního soudu zabývající se problematikou převodních cen a na jejich základě označit nejčastější spory mezi poplatníky a správcem daně v této oblasti. První kapitola práce se věnuje obecnému zakotvení převodních cen, jejich právní úpravě a nastínění aktuálních otázek transfer pricingu. Druhá kapitola pojednává o daňové kontrole vč. analýzy dostupných statistických údajů, vymezuje daňovou kontrolu z hlediska jednotlivých fází a charakterizuje prostředky obrany daňového subjektu. Třetí stěžejní kapitola diplomové práce nejprve analyzuje zjištěné statistické údaje o daňových kontrolách na převodní ceny, poté shrnuje obsah rozsudků Nejvyššího správního soudu, a nakonec podrobně rozebírá nejčastější spory mezi poplatníky a správcem daně s uvedením jejich příčin, kdy jsou závěrem uvedena konkrétní doporučení pro předcházení těmto sporům.