Paušální daň - Kadlčíková, Lucie (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou paušální daně ve spojení s již dříve navrhovanou koncepcí „Jednoho inkasního místa“ a jejich podobnosti ve formě sjednocení výběru daně a pojistného. Hlavním cílem práce je komparace změny zdanění a odvodové povinnosti a následná kvantifikace a zhodnocení ukazatele podílu odvodu k zisku v rámci režimu paušální daně a Jednoho inkasního místa, a to pomocí modelových příkladů. Dílčím cílem práce je zhodnocení, zda současná podoba paušální daně, motivuje zaměstnance či zaměstnavatele ke vstupu do tzv. švarcsystému. První část práce je věnována popisu analyzované problematiky, které jsou dále využity v analytické části diplomové práce. Ze získaných poznatků bylo možné dojít k závěru, že v rámci paušálního režimu dochází ke zvýhodňování poplatníků s vyššími příjmy a zvýšení limitu pro vstup do paušálního režimu přináší větší motivaci pro vstup do tzv. švarcsystému. Paušální daň také představuje finální podobu sjednocení výběru daně a pojistného a je možné ji považovat za stavební kámen pro rozšíření v rámci celého daňového systému.