Vlastní nebo nájemní bydlení? : - Maga, Dušan (2023)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním vlastního a nájemného bydlení z finančního pohledu. Porovnání je provedeno metodou komparace. V jednotlivých kapitolách a případně podkapitolách jsou popsány výhody, ale také nevýhody jednotlivých způsobů bydlení v ČR. Práce se rovněž zabývá náklady spojenými s oběma způsoby bydlení. Dále je zkoumán vliv vybraných makroekonomických faktorů na ceny nemovitostí a na objemy hypoték v jednotlivých měsících, případně čtvrtletích. Vliv je zkoumaný pomocí regresní analýzy za použití programu Gretl. Vybrané makroekonomické faktory, pomocí kterých je v práci vysvětleno chování trhu, jsou průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech, průměrná míra inflace, průměrná mzda a nakonec průměrná míra nezaměstnanosti.