Vlastní nebo nájemní bydlení? - Maga, Dušan; Radová, Jarmila; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním vlastního a nájemného bydlení z finančního pohledu. Porovnání je provedeno metodou komparace. V jednotlivých kapitolách a případně podkapitolách jsou popsány výhody, ale také nevýhody jednotlivých způsobů bydlení v ČR. Práce se rovněž zabývá náklady spojenými s oběma způsoby bydlení. Dále je zkoumán vliv vybraných makroekonomických faktorů na ceny nemovitostí a na objemy hypoték v jednotlivých měsících, případně čtvrtletích. Vliv je zkoumaný pomocí regresní analýzy za použití programu Gretl. Vybrané makroekonomické faktory, pomocí kterých je v práci vysvětleno chování trhu, jsou průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech, průměrná míra inflace, průměrná mzda a nakonec průměrná míra nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses