Digitalizace účetnictví v praxi - Ignatyeva, Diana (2023)
Diplomová práce se zabývá digitalizaci a automatizaci účetnictví. Zaměřuje se na implementaci digitalizačních a automatizačních nástrojů do všech účetních procesů. V práci jsou popsány varianty využití umělé inteligence, robotů (RPA) a automatizačních nástrojů a funkcí účetních softwarů, které pomáhají zefektivnit účetní práci, eliminovat manuální a rutinní činnosti, ušetřit firmě čas a peníze. V práci lze nalézt konkrétní postupy digitální transformace celého účetního oddělení, všech účetních procesů. Dílčím cílem práce je analýza fungování malé „papírové“ účetní firmy a na základě popsaných postupu přeměny, navrhnout varianty digitalizace a automatizace vybraných účetních procesů.