Zdroje financování úspěšných českých startupů - Prozr, Aldo; Husák, Martin; Poborský, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato práce se zabývá způsoby financování deseti úspěšných českých startupů a také sleduje jejich finanční výkonnost v čase. U každého startupu bylo provedeno krátké představení a poté se v praktické části udělala analýza jejich zdrojů financování. Zjistilo se, že každý startup je financovaný odlišně, ale u některých startupů existují podobnosti. Z pohledu zdrojů se startupy financovaly nejčastěji vlastními prostředky, využívaly obchodní úvěry a získávaly kapitál přes firemní investice. Často některý startup zakoupila zahraniční firma a stala se tak její mateřskou společností. Nejméně využívaným zdrojem byl crowdfunding, emise cenných papírů a tokenů. Průměrně bylo využito prostředků od byznys andělů a fondů rizikového kapitálu. Nejvytíženějšími startupy byly Velká Pecka s.r.o. a Warhorse Studios s.r.o., kterým se povedlo využít nejvíce zdrojů financování.
Vedoucí práce: Martin Husák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses