Možnosti zajištění finančních potřeb osob v postproduktivním věku - Hanzlíková, Zuzana (2023)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi zajištění finančních potřeb osob v postproduktivním věku, přičemž za tyto možnosti je pro účely práce považováno především čerpání vlastních úspor vytvořených v ekonomicky aktivní části života prostřednictvím státem podporovaných produktů. V teoretické části této práce je proto představena stávající podoba českého důchodového systému a jeho problémy, které opodstatňují potřebu uvažovat o příchodu důchodového věku a zahájit tvorbu úspor již v mládí. Následně jsou zde popsány rozdíly mezi spořením a investováním a jejich vliv na zhodnocování úspor v dlouhém časovém horizontu. Předmětem praktické části je pak primárně charakteristika stávajících státem podporovaných produktů doplňkového penzijního spoření a investičního životního pojištění, následná analýza jejich výhod a nevýhod demonstrovaná na modelových příkladech, a to vše i s ohledem na plánované změny v oblasti těchto produktů. Dále jsou zde představeny novinky v oblasti penzijních produktů, kterými jsou zatím jen plánovaný dlouhodobý investiční produkt a v současnosti již existující panevropský osobní penzijní produkt, u nichž jsou v rámci této práce také zhodnoceny jejich případné pozitivní přínosy.