Zdanění zaměstnaneckých akciových a opčních plánů - Lejnarová, Barbora (2023)
Diplomová práce se zabývá zdaněním zaměstnaneckých akciových a opčních plánů jako formy odměňování zaměstnanců. Jejím cílem je analyzovat dopad různých variant zdanění na výši daňových odvodů a čistého příjmů zaměstnance. Jako výhodné se jeví možnost zahrnout dividendy do samostatného základu daně v daňovém přiznání nebo využít metodu sell to cover, při které se prodá část akcií k pokrytí daně a odvodů pojistného zaměstnance.