IPO jako způsob financování společnosti - Masliak, Iakov (2023)
Daná bakalářská práce je zaměřená na definování IPO jako zdroje financování podniku a hodnocení úspěšnosti tohoto způsobu financování na příkladech konkrétních českých a evropských firem. Mezi české zkoumané společnosti patřily firmy: Hardwario a.s., Pilulka Lékárny a.s., Bezvavlasy a.s. a Coloseum Holding a.s. Z evropských společností byly vybrané Porsche AG, Vår Energi a Industrie De Nora S.p.A. U vybraných společností se objevila souvislost IPO efektu s podhodnocením emisního kurzu a úspěšnost IPO v krizových obdobích.