Očekávané finanční dopady windfall tax na české podniky v roce 2022 a dalších - Fáber, Martin (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku windfall tax a její vliv na finanční řízení podniků. Práce analyzuje koncept windfall tax, zkoumá její subjekty a výpočet. Práce zkoumá i klíčové otázky spojené s touto daní, jako je její zařazení v daňovém systému, retroaktivita nebo vztah s Lafferovou křivkou. Dále jsou prezentovány historické příklady windfall daně v České republice, USA a Velké Británii. Práce také zahrnuje názory různých institucí a metody určování nadměrného zisku. Dopady windfall tax na finanční řízení podniků jsou zkoumány z hlediska dopadů na přesuny podniků, fúze podniků a cash flow podniků. V závěru jsou diskutovány reálné dopady windfall tax. Práce poskytuje komplexní pohled na windfall daně a jejich význam pro podnikání a ekonomiku.