Kalkulace a analýza ziskovosti výkonů v podniku zabývajícím se IT - Dvořáková, Barbora (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá kalkulacemi a analýzou ziskovosti výkonů konkrétního podniku, který poskytuje služby v oblasti informačních technologií. Analyzovanými výkony jsou člověkohodiny a licence. S ohledem na manažerská rozhodování je analyzována i ziskovost zákazníků společnosti. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje vybrané oblasti manažerského účetnictví, které jsou dále aplikovány v praktické části. V úvodu praktické části je představena společnost, její střediska a poskytované služby. Dále jsou představeny náklady společnosti, jejich členění a následně jsou navrhnuty jednotlivé kalkulace výkonů a zákazníků pro střediska společnosti. Poslední část bakalářské práce se zabývá analýzou výkonů společnosti a jsou představena doporučení pro daný podnik.