Účetní a daňové dopady transakcí individuálního podnikatele podnikajícího v účetnictví a daňovém poradenství - Sojková, Helena (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá povinnostmi podnikatele, který podniká v účetnictví a daňovém poradenství z právního, účetního a daňového pohledu. V prvních kapitolách je vymezeno, co musí individuální podnikatel splnit, aby mohl podnikat ve vedení účetnictví a daňovém poradenství a jaké má možnosti evidence hospodářských transakcí. V závěru teoretické části je stručně popsáno zdanění příjmů plynoucích ze samostatné činnosti a systémy sociálního a veřejného zdravotního pojištění podnikatele. V praktické části jsou nastíněny situace, se kterými se podnikatel může setkat v rámci provozování své činnosti. Tyto transakce jsou zachyceny v jednotlivých druzích evidencí a porovnány dle dopadu na výši daně z příjmů fyzických osob, veřejné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení.