Makroobezřetnostní politika a cenové bubliny - Horák, Jan (2023)
Tématem bakalářské práce je makroobezřetnostní politika a cenové bubliny. Z důvodu významnosti vlivu spekulativních bublin na celý finanční systém se způsoby omezení výskytu nebo zmírnění následků bubliny staly důležitými tématy jak v oboru ekonomie, tak i v politické sféře. Cílem bakalářské práce je objasnění podmínek vzniku a vývoje spekulativní bubliny v teoretické části. Pro objasnění spekulativní bubliny a jejího vzniku autor využije behaviorální finance. Dílčím cílem je zkoumání cyklu cen nemovitostí, cyklu cen aktiv a úvěrovému cyklu. Cílem praktické části je zkoumání makroobezřetnostních nástrojů využívaných Českou národní bankou ke korekci vývoje cenových bublin.