Makroobezřetnostní politika a cenové bubliny - Horák, Jan; Šímová, Kateřina; Pastucha, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tématem bakalářské práce je makroobezřetnostní politika a cenové bubliny. Z důvodu významnosti vlivu spekulativních bublin na celý finanční systém se způsoby omezení výskytu nebo zmírnění následků bubliny staly důležitými tématy jak v oboru ekonomie, tak i v politické sféře. Cílem bakalářské práce je objasnění podmínek vzniku a vývoje spekulativní bubliny v teoretické části. Pro objasnění spekulativní bubliny a jejího vzniku autor využije behaviorální finance. Dílčím cílem je zkoumání cyklu cen nemovitostí, cyklu cen aktiv a úvěrovému cyklu. Cílem praktické části je zkoumání makroobezřetnostních nástrojů využívaných Českou národní bankou ke korekci vývoje cenových bublin.
Vedoucí práce: Kateřina Šímová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses