Daňová podpora rodin s dětmi - Kellerová, Kateřina; Finardi, Savina; Jiříková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Rodiny s dětmi mají bezpochyby vyšší výdaje než domácnosti bez nich. Děti jsou nevýdělečné osoby, rodiče tedy musí ze svých příjmů platit výdaje i za ně, čímž se snižuje bohatství dané domácnosti. Aby nedocházelo k „chudnutí“ rodin s dětmi, stát se je snaží různými způsoby podporovat. Jednou z možností je daňová podpora, která prostřednictvím slev na dani a daňových zvýhodnění umožňuje snížit daňovou zátěž rodin. Cílem bakalářské práce je porovnat daňové zatížení modelových rodin napříč vrstvami obyvatelstva České republiky a mezi vybranými státy Evropské unie. Dalšími vybranými státy Evropské unie jsou Itálie a Slovenská republika. U každého státu jsou vysvětleny prostředky, které mohou rodiny s dětmi využít ke snížení daňové zátěže. U modelových rodin je vypočtena daňová povinnost a efektivní sazba daně, pomocí které jsou vybrané státy mezi sebou komparovány.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses