Determinanty daňové morálky v České republice - Šmíd, Daniel; Klazar, Stanislav, 1974-; Zídková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem diplomové práce je analyzovat determinanty daňové morálky v České republice v roce 2023. Nejprve je provedena rešerše domácí a zahraniční literatury analyzující determinanty daňové morálky a daňových úniků, následně jsou vysvětleny základní pojmy a ekonomické teorie relevantní pro dosažení cíle práce. V poslední kapitole diplomové práce je pak provedena vlastní analýza. Data od celkem 414 respondentů sesbíraná prostřednictvím online dotazníkového šetření byla analyzována s využitím kombinace popisné statistiky, kontingenčních tabulek a chí-kvadrát testu nezávislosti. Statisticky významnou závislost se podařilo nalézt u 7 z celkem 15 proměnných. Na daňovou morálku má statisticky významný vliv pohlaví, věk, důvěra ve veřejný sektor, důvěra v politickou reprezentaci, sankce za doměření daně, nadměrná výše zdanění a vlastenectví.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses