Audit projektu ve vybraném spolku - Růžičková, Hana (2023)
Tato práce popisuje audit projektu v neziskové organizaci INEX-Sdružení dobrovolných aktivit, která je zapsaným spolkem. Teoretická část se věnuje specifikům neziskových organizací s důrazem na spolky a financování projektů prostřednictvím dotací a grantů. Druhá kapitola teoretické části je zaměřena na audit v neziskových organizacích, především na audity projektové a na auditorské standardy, které se při jejich realizaci uplatňují. Pozornost je věnována také porovnání statutárního auditu s auditem projektovým na základě vybraných charakteristik. Praktická část popisuje průběh auditu projektu, který organizace podstoupila v roce 2021, se zaměřením na problematické oblasti sestavení závěrečného vyúčtování a vedení projektového účetnictví, jelikož oboje bylo předmětem ověření auditorem. Na jeho základě jsou v závěru formulována doporučení pro zajištění hladkého průběhu projektového auditu v neziskové organizaci. Poslední podkapitola obsahuje polemiku nad vyžitím auditorských standardů a vhodností označení této konkrétní zakázky za audit.