Vykazování odložené daně ve středních a velkých účetních jednotkách - Křenková, Pavlína (2023)
Bakalářská práce se věnuje příčinám vzniku odložené daně. Teoretická část popisuje metody a přístupy k odložené dani a postup účtování odložené daně včetně jejího vykázání v účetních výkazech. Důraz je kladen zejména na nejčastěji se vyskytující přechodné rozdíly. V praktické části jsou analyzovány tituly vedoucí ke vzniku odložené daně ve středních a velkých účetních jednotkách, jejichž činností je výroba motorových vozidel a jiných dopravních prostředků a zařízení. Rozdílnou účetní a daňovou zůstatkovou cenu uvedlo jako přechodný rozdíl 83 % analyzovaných společností, rezervy a opravné položky pak 79 % společností. Méně zastoupeným titulem byla daňová ztráta (19 % společností). Práce také využívá výsledky jiných kvalifikačních prací ke srovnání a dochází k závěru, že výsledky lze ve většině případů považovat za srovnatelné.