Význam a konstrukce majetkových daní ve vybraných zemích EU - Pfeifer, Lukáš; Pavel, Jan, 1978-; Síbrtová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Majetkové daně jsou součástí všech daňových systémů Evropské unie, měly by stejně jako ostatní daně plnit řadu funkcí, mezi které mimo jiné patří i funkce redistribuční a stabilizační. Hlavním cílem této práce je posoudit, v jaké míře plní vybrané státy redistribuční a stabilizační funkci. Plnění redistribuční funkce vyjádřím pomocí průřezové regresní analýzy podílu výnosů majetkových daní na HDP a Giniho koeficientu, kde Giniho koeficient vystupuje jako vysvětlovaná proměnná. Plnění stabilizační funkce popíšu pomocí elasticity výnosů majetkových daní na výši produkčních mezer, kde podíl výnosů majetkových daní na HDP bude vystupovat jako závislá proměnná a tuto analýzu provedu pro každý vybraný stát. V první části práce se zaměřím na teoretické vymezení daní obecně a následně popíšu majetkové daně a jejich kategorizaci podle OECD. Jednotlivé kategorie majetkových daní podrobně rozeberu. Další část je zaměřená na fiskální význam majetkových daní, kde porovnám výnosy majetkových daní na státní a lokální úrovni. Závěrečná část se věnuje analýzám, které odpovídají na hlavní cíle práce.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses