Dopad veřejné podpory na rodiny s dětmi - Novotná, Alena; Zídková, Hana; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Stát se snaží prostřednictvím různých nástrojů rodinné politiky motivovat občany k zakládání rodin, aby tak mladší generace mohla zajistit ekonomicky neaktivní část populace. Hlavním cílem práce je proto změřit, v jaké míře tato podpora formou sociálních dávek a daňových slev dopadá na příjem rodiny v prvním roce dítěte. Dopad přímé, nepřímé i celkové podpory je analyzován na modelových rodinách lišících se v počtu dětí a v úrovni příjmu. Výpočty byly provedeny pro rok 2022, na jehož počátku se v každé z modelových rodin narodilo dítě. Výsledky práce vypovídají o vcelku vysoké finanční podpoře ze strany státu pro rodiny s dětmi. Přímá forma podpory v podobě dávek státní sociální podpory a dávek nemocenského pojištění se na celkové podpoře podílí v mnohem větší míře, především díky peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku. Nepřímá podpora v podobě slevy na manželku, slevy za umístění dítěte a zvýhodnění na dítě dopadají na příjem rodiny v menší míře. Nejvýznamnější z nich je zvýhodnění na dítě, které i nízkopříjmové rodiny mohou využívat v plné výši v podobě daňového bonusu.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses