Makroekonomické dopady devízových intervencií ČNB - Kubisová, Kristína (2023)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou devízových intervencií. Jej cieľom je zhodnotiť makroekonomické dopady devízových intervencií v Českej republike. V teoretickej časti je detailne rozobraná taktika, hlavné a operatívne ciele intervencií ako aj ich význam pre systémy menových kurzov a názory na ich účinnosť. Táto časť sa opiera o súčasnú literatúru a empirické poznatky z rôznych krajín. Ako ďalšia nadväzuje kapitola o histórií devízových intervencií Českej národnej banky od roku 1997 až po súčasnosť. Pri analýze intervencií boli informácie čerpané predovšetkým z výročných správ. Praktická časť je zameraná na analýzu makroekonomických dopadov, na ktorú bol zvolený VAR model, ktorý skúma dopad intervencií na menovú bázu, infláciu a úrokovú sadzbu v období 2000-2022. Model je postavený na predpoklade funkčnosti monetárneho transmisného kanálu v Českej republike, na základe ktorého boli jednotlivé premenné modelu vybrané. Časové rady boli prebrané z databázy ARAD, ČSÚ a ČNB. Aby bol model dostatočne robustný, pracuje s časovými radami s mesačnou frekvenciou. Dáta boli pomocou úpravy na bázické a reťazové indexy upravené na relatívne zmeny medzi obdobiami. Nosnou časťou bakalárskej práce budú výsledky impulse-response funkcií, na základe ktorých budú vyhodnotené makroekonomické dopady devízových intervencií ČNB.