Daň z nadměrných zisků v energetickém sektoru - Křišťanová, Nikola; Slintáková, Barbora; Havlík, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Daň z nadměrných zisků je v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti daní na území Evropy. Hlavním cílem diplomové práce je porovnat zatížení energetické společnosti daní z mimořádných zisků ve vybraných státech Evropy. K dosažení cíle práce je použit případ fiktivní společnosti LKM, na jejímž modelu bylo pomocí efektivní sazby daně provedeno porovnání napříč vybranými státy. Tato případová studie ukázala, že i přes vysoké nominální sazby daně z nadměrných zisků je důležité vycházet ze zdanění efektivního, protože i přes velké rozptyly sazeb v rámci jednotlivých zemí může docházet k obdobnému zatížení daňového subjektu. Chování daňového subjektu může být ovlivněno i samotnou působností daně z nadměrných zisků nikoliv jen výší nominální sazby daně.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses