Role ECB v dohledové činnosti finančního trhu EU - Lukeš, Dan (2023)
Diplomová práce se věnuje dohledové činnosti finančního trhu v EU. První kapitola popisuje předkrizový vývoj dohledu a problematiku jeho sjednocení v EU. Druhá kapitola vysvětluje nutné změny v dohledové architektuře v návaznosti na finanční krizi, monitorování systémového rizika a zapojení ECB do dohledu bank v SSM. Třetí kapitola analyzuje nedostatky aktuálního přístupu k dohledu. Hlavní nedostatek spočívá v rozdílných národních přístupech k regulaci a dohledu nebankovních poskytovatelů úvěrů, absenci důvěryhodných dat o objemu úvěrů poskytnutých FinTech platformami a s tím souvisejícím riziku falešně pozitivní makroobezřetnostní politiky. Poslední kapitola se věnuje různým typům zátěžových testů a stručně porovnává rozdíly v modelech makroobezřetnostních testů ECB a ČNB.