Role ECB v dohledové činnosti finančního trhu EU - Lukeš, Dan; Blahová, Naďa, 1958-; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se věnuje dohledové činnosti finančního trhu v EU. První kapitola popisuje předkrizový vývoj dohledu a problematiku jeho sjednocení v EU. Druhá kapitola vysvětluje nutné změny v dohledové architektuře v návaznosti na finanční krizi, monitorování systémového rizika a zapojení ECB do dohledu bank v SSM. Třetí kapitola analyzuje nedostatky aktuálního přístupu k dohledu. Hlavní nedostatek spočívá v rozdílných národních přístupech k regulaci a dohledu nebankovních poskytovatelů úvěrů, absenci důvěryhodných dat o objemu úvěrů poskytnutých FinTech platformami a s tím souvisejícím riziku falešně pozitivní makroobezřetnostní politiky. Poslední kapitola se věnuje různým typům zátěžových testů a stručně porovnává rozdíly v modelech makroobezřetnostních testů ECB a ČNB.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses