Návrh nového zákona o účetnictví - Šímová, Adéla (2023)
Bakalářská práce se zabývá návrhem nového zákona o účetnictví. Popisuje legislativní proces návrhu zákona a cíl, který by měl nový zákon naplnit. Práce dále popisuje vybrané změny, které návrh nového zákona nabízí. Jedná se o zakomponování koncepčního rámce, změny v kategorizaci účetních jednotek a skupin, zavedení funkční měny a umožnění vedení účetnictví v jiné měně, dále možnosti a druhy oceňování a změny v účetní závěrce. Cílem práce je tedy popsat vybrané změny, které vyplývají z návrhu nového zákona o účetnictví a porovnat je oproti stávajícímu zákonu o účetnictví. V návaznosti na to prezentovat změny na příkladech a zanalyzovat dopad na účetní jednotky.