Vládní výdaje na státní příspěvek na stavební a penzijní spoření - Veselý, Michal (2023)
Tématem této bakalářské práce je analýza státní podpory produktů stavebního a penzijního spoření. Vzhledem k tomu, že v průběhu psaní práce byly představeny návrhy, které mění podporu jak stavebního spoření, tak i penzijního spoření, jedná se o aktuální téma. Oba systémy jsou ze strany státu podporovány přímými příspěvky, ale také nepřímou podporou v podobě daňových výjimek. Hlavním cílem práce bylo kvantifikovat celkové výdaje i ušlé příjmy státu a zasadit je do kontextu celého státního rozpočtu. Dle výsledků analýzy byla celková státní podpora stavebního spoření za rok 2022 stanovena na 4,8 mld. Kč. Nicméně v roce 2011 podpora dosahovala téměř 12 mld. Kč. V rámci analýzy penzijního spoření bylo zjištěno, že přímá podpora téměř každý rok roste a za rok 2022 dosahovala 7,6 mld. Kč, resp. 21,6 mld. Kč včetně všech daňových zvýhodnění a ušlých státních příjmů. Zpočátku je práce věnována teoretickému vysvětlení aktuální situace ohledně státního rozpočtu. Dále jsou popsány systémy penzijního a stavebního spoření v ČR. V rámci praktické části byla provedena analýza vybraných ukazatelů stavebního a penzijního spoření v období od roku 2011 do roku 2022.