Účtování a vykazování projektů humanitární a rozvojové pomoci v nestátní neziskové organizaci - Nachtigalová, Natálie; Jošt, Marek; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této diplomové práce je identifikace specifik účtování a vykazování projektů humanitární a rozvojové pomoci, se kterými se může nestátní nezisková organizace v ČR v rámci své činnosti setkat. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení stěžejních pojmů v rámci nestátního neziskového sektoru a humanitární a rozvojové pomoci. Dále je rozebrána část financování, se zaměřením na oblast finančních zdrojů, na něž navazuje samostatná kapitola věnující se základnímu pohledu na nákladovou stránku projektů. Praktická část práce vysvětluje na příkladech zachycení účetních operací ve vybrané nestátní neziskové organizaci, od prvotního přijetí finančních zdrojů po konečné zúčtování projektu. Příklady jsou zaměřeny zejména na oblast partnerství, jakožto nejvýznamnější možnost financování nestátních neziskových organizací v podmínkách humanitární a rozvojové pomoci. Na praktických příkladech jsou rovněž identifikována omezení při zachycení účetních operací spojených s partnerstvím v českém prostředí v porovnání s možným řešením v kontextu mezinárodní účetní legislativy.
Vedoucí práce: Marek Jošt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses