ANALÝZA SPOTŘEBNÍ DANĚ Z LIHU - Pluhařová, Eliška; Čejková, Eliška; Zídková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Práce se zaměřuje na spotřební daň z lihu, její postavení a konstrukci v českém daňovém systému, výši spotřeby alkoholu a její ovlivnění. V teoretické části je obecně popsán systém spotřebních daní, jejich význam pro státní rozpočet a také harmonizace v rámci Evropské unie, s důrazem na spotřební daň z lihu. V druhé části je uvedeno, co může ovlivňovat množství spotřeby alkoholu. Zda je spotřební daň z lihu jedním z faktorů, které by mohly ovlivnit spotřebu alkoholu v České republice či nikoliv. Cílem praktické části práce bylo zjistit od korespondentů, jaký mají postoj k alkoholu, zda by mohly uvedené faktory hrát roli v ovlivnění množství spotřeby alkoholu u nich samotných. Další sledovanou otázku je, co by mohlo pomoct při omezení spotřeby alkoholu v České republice. Měli možnost uvádět další faktory, které nebyly uvedené a ty poté byly zanalyzovány v druhé praktické části.
Vedoucí práce: Eliška Čejková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses