Dopad novelizace Zákona o Účetnictví na účtování finančního leasingu z pohledu leasingové společnosti - Bujdošová, Alžbeta (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na finanční leasing v České republice, jeho definici z právního, daňového a účetního pohledu. Abstrahuje od pojišťovnictví, které je často součástí produktů nabízených leasingovými společnostmi, a od jedné ze stran leasingových smluv – nájemce. Financovaným aktivem je pro účely bakalářské práce automobil. Cílem této práce je analýza možných dopadů návrhu novelizace zákona o účetnictví zveřejněného na stránkách Ministerstva financí ČR koncem roku 2022 z hlediska účtování, ziskovosti, finanční analýzy a daní z příjmů. Všechny rozdíly mezi stávajícími a novými účetními postupy jsou znázorněné na ilustrativním příkladu.