Analýza vlivu pozornosti investorů na cenu akcie : případ společnosti ČEZ a.s. - Baran, Martin; Quang, Tran Van; Koderová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu investorovy pozornosti na cenu vybraného akciového titulu ČEZ a.s. V rámci analýzy jsou zahrnuta i další data tak, aby byla maximalizována výpovědní hodnota modelu. Tato data zahrnují cenu indexu pražské burzy, cenu ropy, HDP/průmyslový index a ukazatel pozornosti investora, který je vyjádřený pomocí Google trends. Časová řada je nejdříve popsána vhodným modelem. Vliv investorovy pozornosti je zkoumán prostřednictvím využití modelu ARMAX. Pokud se parametry modelu ukáží jako statisticky významné, znamená to, že pozornost investora má vliv na změny ceny akcie. Práce se dále zaměřuje na vymezení teoretických základů behaviorálních financí a shrnutí základních poznatků.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses