Zdanění profesionálních sportovců - závislá nebo samostatná činnost? : - Čermáková, Veronika (2023)
Diplomová práce se zabývá zdaněním profesionálních sportovců a pojednává o tom, zda by příjmy kolektivních a individuálních profesionálních sportovců měly být pro daňové účely klasifikovány jako příjmy ze závislé či samostatné činnosti. Cílem práce je detailní vymezení charakteristik závislé a samostatné činnosti a jejich následná aplikace na činnost profesionálních sportovců. První část práce vymezuje klíčové pojmy, definuje činnost závislou a samostatnou. Druhá kapitola, která se zabývá zdaněním profesionálních sportovců je rozdělena na aplikaci charakteristik v kolektivních a individuálních sportech. V třetí části je poukázáno na rozdílné daňové zatížení v závislosti na druhu příjmu a poslední kapitola poskytuje exkurz do států Evropské unie. Ačkoliv činnost profesionálních sportovců vykazuje znaky spíše činnosti závislé, tuzemské soudy jsou ve výkladu tolerantní a akceptují existující praxi zdanění sportovců jako osob samostatně výdělečných, a to jak ve sportech individuálních, tak ve sportech kolektivních. Z důvodu rozdílného daňového zatížení příjmu zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, je výsledné daňové břemeno sportovce významně nižší.