Zdanění příjmů hokejistů v USA - Masopustová, Petra (2023)
Cílem této bakalářské práce je provést kalkulaci daňových i nedaňových odvodů z platu hráče NHL v závislosti na státu rezidence a následné srovnání efektivních sazeb daně z příjmů. První kapitola se věnuje stručnému popisu daňového systému USA. Druhá kapitola pojednává o zdanění fyzických osob v USA z pozice zaměstnance. Zdanění je popsáno na federální, státní a lokální úrovni. Zmíněny jsou zároveň i uplatitelné slevy a odpočty. Třetí kapitola pojednává o vzniku a fungování NHL. Zmíněny jsou i možnosti, jak nejslavnější hokejová liga získává své hráče. Čtvrtá kapitola pojednává a příjmech a výdajích, které hráčům vznikají v souvislosti s hokejem. Kapitola obsahuje zároveň vybrané benefity, které poskytuje liga hráčům a zmiňuje se i o účtu Escrow, který může být pro hráče značným výdajem. Pátá kapitola se věnuje výpočtu čistého příjmu hokejisty ve čtyřech různých státech USA. Výsledky jsou následně srovnány v tabulce i graficky. K jasnějšímu znázornění daňového zatížení příjmů daní z příjmů je využit výpočet a grafické znázornění efektivní sazby daně. Nejvýraznější rozdíly na základě analýzy způsobuje aplikace státní sazby daně z příjmů a možnost uplatňování odpočtů.