Veřejné zakázky v městě Děčín - analýza konkurenčního efektu - Šálová, Tereza (2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou veřejných zakázek ve statutárním městě Děčín v období let 2014 až 2022. Cílem práce bylo provést analýzu konkurenčního efektu veřejných zakázek. K tomu byla použita vícenásobná regresní analýza, kde jako proměnné modelu byly uvažovány podíl vysoutěžené a předpokládané hodnoty veřejných zakázek a počet podaných nabídek za celkem 86 podlimitních a nadlimitních zakázek z let 2014 až 2022. Z výsledků analýzy vyplývá, že s každou podanou nabídkou klesá podíl vysoutěžené a předpokládané hodnoty o 6,9 %, čímž byla potvrzena hypotéza o existenci konkurenčního efektu. Bylo zjištěno, že tento efekt postupně vyprchává a je maximalizován v průměru při 8,6 podaných nabídkách. Z výsledků analýzy dále plyne, že rozptyl podílu vysoutěžené a předpokládané hodnoty veřejných zakázek lze počtem podaných nabídek vysvětlit pouze z 13,9 %.