Komparace české a slovenské ekonomiky z pohledu charakteru používané měny - Hubert, Jan; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá komparací české a slovenské ekonomiky z pohledu charakteru používané měny. Teoretická část se zabývá hlavními kritérii z Teorie optimální měnové oblasti. Zároveň se zabývá Maastrichtskými konvergenčními kritérii. V poslední kapitole teoretické části je zjišťováno, zda a kdy nejlépe Česko v letech 2006–2021 splňovalo Maastrichtská kritéria. Cílem praktické části je ověřit tuto hypotézu: Euro má příznivější vliv na vývoj sledovaných makroekonomických veličin než národní měna. Hypotéza je ověřována pomocí analýzy těchto makroekonomických ukazatelů v Česku a na Slovensku : Hrubý domácí produkt vypočtenou výdajovou metodou, inflace měřena pomocí harmonizovaného indexu spotřebitelských cen, úrokové 3měsíční sazby PRIBOR a EURIBOR, nominální devizové kurzy CZK/EUR a SKK/EUR, výše hrubého státního dluhu, saldo státního rozpočtu, interní mobilita pracovních sil, diverzita hospodářské struktury počítaná pomocí hrubé přidané hodnoty a export a import zboží a služeb vůči HDP.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses